[Text] Checklist for breakups and divorces ~ Dina-Perla

Dina-Perla wrote an article on breakups and divorces. She provided a checklist on how to let go and find yourself again. As Iyanla Vanzant states so beautifully: “people come into your life for a reason, a season or a lifetime”. Read Dina-Perla’s article (Dutch).

Scheiden

Jezelf hervinden

De wereldberoemde coach Iyanla Vanzant, onder andere bekend van het netwerk van Oprah Winfrey, heeft een schitterende uitspraak over relaties, echtscheidingen en uit elkaar gaan: “people come into your life for a reason, a season or a lifetime” – mensen komen in je leven voor een reden, een seizoen of een heel leven. Het mooiste aan Iyanla Vanzant is dat zij dit niet alleen als coach kan zeggen, maar dat zij zelf gescheiden is en moeilijk kon loslaten. Dat maakt haar uitspraak niet alleen waardevol, maar ook ontzettend authentiek.

Je bent uit elkaar of gescheiden. Of staat op het punt ….En nu?

Van de geest

Laten we beginnen bij het idee dat een relatie van de geest is. Wanneer die voorbij is en er een breuk of echtscheiding volgt, dan worden de onderlinge verhoudingen ineens anders. De kaarten worden opnieuw geschud. De vorm mag dan wel veranderen, maar de link naar elkaar zal altijd blijven bestaan, ook al is die niet altijd even tastbaar, zoals bij ex-partners die met elkaar in contact blijven voor de kinderen.

Liefde ben je zelf

Misschien vind je loslaten wel ontzettend moeilijk omdat je niet gelooft dat je in staat bent om aan je eigen behoeften en verlangens te voldoen. Misschien denk je dat de ander dat voor je doet, terwijl je jezelf kunt geven wat je nodig hebt. Alles wat de ander je gegeven heeft, heb je al allemaal in jezelf. De liefde die je voor de ander voelt, ben je eigenlijk zelf. Als je dat erkent, accepteert en waardeert, vind je datgene waar je buiten jezelf naar op zoek gaat in jezelf.

Eigenwaarde en zelfwaardering

Toegegeven, leuk en aardig zo’n filosofische insteek, maar het liefdesverdriet na een breuk of echtscheiding wordt er nou niet bepaald minder door. Het verlies van een belangrijke relatie, de mogelijke (praktische) zorgen door de breuk of echtscheiding, de moeite om los te laten en jezelf te hervinden, kan niemand minimaliseren.

Wat het enigszins allemaal dragelijker maakt, is jezelf niet dwingen om te stoppen met liefhebben, maar om jezelf toestemming te geven om te stoppen met naar die persoon te verlangen. Dit speelt zich allemaal in je hoofd af. Je gedachten veroorzaken de pijn en niet het uit elkaar gaan of scheiden an sich. Die gedachten kunnen bovendien een teken zijn van een gebrek aan eigenwaarde en zelfwaardering.

Mind building

Train daarom je geest om je op jezelf te focussen in plaats van op de ander. Dit heet mind building. Dit doe je door de emoties die opkomen te voelen, diep adem te halen en een andere gedachte te kiezen die over jouw leven gaat – het liefst eentje met liefde en compassie voor jezelf, of met dankbaarheid voor het leven. Door met dit soort actieve interventies bezig te zijn, wordt je langzaam maar zeker sterker. Kiezen is namelijk kracht.

Waardigheid

Op het moment dat je toe bent aan loslaten, laat dan ook alle gedachtes over waarom het is afgelopen, wat er nou verkeerd is gegaan, wie wat wel en niet gezegd heeft, waarom diegene niet bij je is enzovoorts ook helemaal los.

Wil je die persoon nog steeds terug en kan je dus niet loslaten, neem jezelf dan niet in de maling. Geef dat deel van jou een stem en geef het de ruimte. Bewaak je grenzen echter wel als weer bij elkaar komen niet meer mogelijk is. Behoud je waardigheid en beïnvloed wat je wel kunt beïnvloeden. Dit door je bijvoorbeeld te uiten bij familie en vrienden, door het van je af te schrijven, of hulp te zoeken bij een coach.

Stappenplan

Hieronder vind je een eenvoudige checklist, oftewel stappenplan om loslaten bij een breuk of echtscheiding en jezelf hervinden wat overzichtelijker voor je te maken:

  1. Weet dat je niet de enige bent die hierdoorheen gaat. Het aantal breuken en echtscheidingen is in de afgelopen decennia enorm gestegen.
  2. Het is gezond om na een breuk of echtscheiding te rouwen. Dit proces kun je niet overhaasten. Het kost de tijd die het kost.
  3. Aarzel niet om jezelf in de nasleep van een breuk of echtscheiding van de juiste steun te voorzien. Dit betekent in vele gevallen hulp van een geschikte coach inschakelen.
  4. Kijk naar wat je wel hebt in het leven en naar wat je daadwerkelijk kunt beïnvloeden.
  5. Zie een breuk of echtscheiding als een transitie, waarbij je een oud hoofdstuk afsluit en een nieuw hoofdstuk begint.
  6. Ga eerst met jezelf aan de slag. Hervind jezelf zodat je niet in een nieuwe relatie vlucht waar geen kans van slagen in zit. Als een nieuwe relatie zuiver is, start die toch wel vanzelf en veel eerder dan gepland, juist omdat het stroomt.
  7. Een cruciaal onderdeel van jezelf hervinden, is je ex-partner en vooral jezelf vergeven.
  8. Weet dat een succesvolle relatie twee complete mensen bij elkaar brengt die bij elkaar willen zijn en niet moeten Dit houdt in dat de partners al goed op zichzelf kunnen zijn en veel innerlijke rust hebben. Met andere woorden, dat ze tevreden zijn met zichzelf en met hun eigen leven, zonder daarvoor iemand anders in te zetten en de verantwoordelijkheid bij een ander neer te leggen.
  9. Besteed tijd aan jezelf. Wees trots op jezelf en op je dagelijkse vooruitgang. Houd die ontwikkelingen bij en schrijf je ideeën op in een logboek.
  10. Zorg goed voor je kinderen. Laat je bovendien niet negatief uit over je ex-partner en zoek naar een goede omgang omwille van de kinderen.
  11. Wees reëel bij vriendschappen die door de breuk of echtscheiding verloren gaan. Helaas hoort dit er in de meeste gevallen bij. Verwacht niet dat het anders zal zijn. Focus je op de sociale contacten die er wel zijn en blijf betrokken.
  12. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, blijf in beweging en slaap genoeg.
  13. Ga op zoek naar zingeving door nou eens eindelijk tijd vrij te maken om een lang gekoesterde wens uit te laten komen.
  14. Kijk naar wie je bent, wat je wilt en wat je nodig hebt en hoe die dingen samenkomen, zodat je een integer, gelukkig en waarachtig leven leidt.
  15. Kijk naar jouw persoonlijke talenten en drijfveren en hoe je beide kunt inzetten voor anderen in de wereld.
  16. Een breuk of echtscheiding betekent dikwijls ineens meer alleen moeten doen op een dag, zeker als er kinderen zijn om voor te zorgen. Probeer niet alles perfect te doen. Relativeer, houd de grote lijnen voor ogen en vind de humor in dingen als ze niet gaan zoals je zou willen dat ze gaan.
  17. Keer steeds naar binnen in het hier en nu en luister naar je hart, zodat je in ieder geval steeds weer het volgende stapje kunt bepalen, nog zonder dat je verder in te toekomst kunt kijken.
  18. Weet dat de ambities die je voor jezelf had en het leven dat je voor ogen had, niet met de ex-partner verloren gaan. Een breuk of echtscheiding kan jouw diepste wensen niet van je afpakken

Support artists