[Video & text] Criticism of politics all around Lale Gül ~ Dina-Perla

Dina-Perla wrote an opinion piece and created a video (Dutch) on criticism of the politics all around Lale Gül.

Met Lale Gül is de verkeerde persoon op het schild gehesen. De situatie Lale Gül begint zeer ongemakkelijk te worden. Lale Gül wordt ingezet in het politieke spel, zonder voor zichzelf te hebben uitgemaakt waar ze naartoe gaat met haar leven.

Een voorbeeld van dit spel dat ondersteund wordt door vrienden in de politiek en de journalistiek – lees: goede uitgeefprocessen van haar uitgeefpartner – is de petitie ‘free Lale Gül’, oftwel Laat Lale vrij. De enige persoon die Dina-Perla zuiver zag reageren op de petitie was Fatima Elatik. Tot voor kort had Lale Gül nog geeneens afscheid genomen van haar ouderlijk huis.

In deze video legt Dina-Perla uit waarom de politieke situatie Lale Gül volledig disproportioneel is en spreekt ze over haar eigen ervaringen met uit gesloten gemeenschappen stappen en het boek Exodus uit de vuurtoren. Dat boek schreef Dina-Perla pas nadat de cirkel in haar leven rond was, ze de betrokkenen vergeven had en geheeld was van de eerste 32 jaar van haar leven. Dat is heel wat anders dan nog in de situatie zitten en mogelijk een vrijdenker worden, maar mogelijk ook niet. Meteen trauma analyseren, heeft bovendien geen enkele zin. Dat is een geleidelijk proces in een mensenleven, waar psychologie, spiritualiteit, fysiologie en intellect bij komen kijken.  

Lale Gül moet los van alles en iedereen nog haar eigen stappen zetten. Als het gaat om haar proces, is ze nog niet in de bloei van haar ontwikkeling. Dat is logisch. Nogmaals, dat heeft tijd nodig. Voor Dina-Perla is ze een zuster. Ze mag er altijd met haar over spreken, zodat ze niet het wiel zelf opnieuw hoeft uit te vinden, zoals Dina-Perla voor een groot deel gedaan heeft.

In de video spreekt Dina-Perla over:

De vier fases van vrijdenken wanneer iemand uit een gesloten gemeenschap stapt:

De fase van de ontworsteling uit de gesloten gemeenschap;

De fase van de reactie op fase één;

De fase van het authentieke zelf;

De fase van normalisatie en status quo.

Zelf zit Dina-Perla in fase drie.

Eenvoudige voorbeelden van keuzes binnen de diverse fases nadat iemand uit een gesloten gemeenschap is gestapt.

Waarom iemand zoals Ayaan Hirsi Ali prima zou zijn om te gebruiken in de politiek.

Ayaan Hirsi Ali weet hoe ze ermee om moet gaan en heeft het punt in haar leven al bereid dat ze zich in het politieke domein weet te manoeuvreren. Met haar nieuwe boek De Prooi, worden dezelfde brandhaarden in de samenleving aangesproken als waar Lale Gül uit eigen ervaring over spreekt.

De brandhaarden zijn in de ogen van Dina-Perla de probleemgevallen in onze maatschappij, waaronder de gesloten gemeenschappen. Ze vormen een groot, bestaand risico voor het collectief. De brandhaarden in de samenleving zijn bovendien net endometriose. Als er geen aandacht op gevestigd wordt, kunnen ze de rest van de organen stilzwijgend aantasten en voorgoed vernielen. Ze kunnen van goedaardig in kwaadaardig veranderen.     

Lale Gül inzetten, is net zoiets als Pablo Picasso die zich vergreep aan een 17-jarige. Dit terwijl hij getrouwd was en uitriep dat de jongedame waar hij een affaire mee begon, ‘in haar primetime’ was, net als hij. Daarmee wilde hij zeggen dat de jongedame wist waar ze aan begon en bewust keuzes kon maken zonder gemanipuleerd te worden. Pablo Picasso was toen zelf eind veertig. Maar, voor verhalen zoals Ik ga leven is er ruimte. Nogmaals, Dina-Perla steunt Lale Gül publiekelijk en voor tienduizend procent.

Waarom het uit den boze is om te beweren dat dit soort geschiedenissen alleen in bepaalde buurten voorkomt en in bepaalde milieus.

We moeten kappen met deze onzin – lees vooroordelen. Exact dezelfde mechanismen zijn van kracht in andere gemeenschappen en omgevingen. Dina-Perla woonde in een gegoede buurt naast Museumplein, maar had alles behalve een leven vol privilege. Dina-Perla groeide op in een orthodox Joodse gemeenschap die zaken onder het tapijt schoof en niet naar behoren gehandeld heeft. Of concreter, Dina-Perla niet uit huis heeft geplaatst.

Lange termijn heeft Dina-Perla een existentiële prijs moeten betalen van biologisch geen kinderen hebben. Dina-Perla heeft nooit naar anderen gewezen en altijd haar eigen verantwoordelijkheid voor haar leven genomen, totdat dit Dina-Perla overkwam. Totdat ze niet anders wilde dan de loop van haar geschiedenis gebruiken om een statement te maken en te zeggen: dit nooit meer, voor niemand niet. Dina-Perla mag dan wel naast Museumplein zijn opgegroeid, de gradatie van haar geschiedenis is maal tien in vergelijking met Lale Gül, hoezeer vergelijken niet hoeft.

Support artists