[Text] Decluttering | summer cleaning ~ Dina-Perla

Fortunately, we still have the photo’s. Dina-Perla has years of experience in letting go of material stuff. Here are some tips for you to start. Read Dina-Perla’s article (Dutch).

Ontspullen, een zomerschoonmaak

Foto’s

Geen enkel huis hoeft een museum te worden, met een verzameling van allemaal spullen van door de jaren heen. Voor die realisatie hebben we opruimgoeroe Marie Kondo geeneens nodig. Zeker nu COVID-19 ervoor zorgt dat mensen steeds nauwkeuriger gaan kijken naar wat wel en niet meer bij hen past en ze thuis blijven in plaats van naar de verste oorden afreizen, is ontspullen actueler dan ooit.

Verschillende fases

Een zomerschoonmaak kan nogal groots zijn, want waar moeten we in hemelsnaam beginnen? In huis? De garage? De auto? Boot? Op kantoor? Al zou ontspullen niet zo ingewikkeld moeten zijn en al is er al veel gezegd over de mentale, fysieke en emotionele voordelen van een georganiseerd en zelfs enigszins minimalistisch leven, in de praktijk is spullen loslaten een andere koek. En laten we eerlijk zijn: minimalistisch leven alsof we op reis zijn, is niet voor iedereen weggelegd.

Loslaten, is moeilijker dan gedacht en gaat vaak in verschillende fases. Al helemaal wanneer we jarenlang van alles bij elkaar hebben gespaard. Spullen kunnen dan een verlengstuk van onszelf zijn geworden. Laat echter duidelijk zijn dat ontspullen meer dan de moeite waard is, maar wel op de juiste manier – snel en toch op het juiste moment.

Juiste vragen

Loesje kwam eens met de humoristische kreet: “heb ik net mijn kamer opgeruimd, is mijn leven een puinhoop”. Een opgeruimd huis [vervang huis door wat dan ook] is een opgeruimd leven. Het begint bij de juiste vragen stellen. Vragen die verder gaan dan alleen of we ergens blij van worden of niet en of we iets moeten houden of loslaten. Wanneer het zwart-wit en definitief wordt, kunnen we zo overrompeld zijn, dat we niet meer los willen laten.

Voorbeelden van vragen waar we wat aan hebben:

  • Past dit nog bij wie ik ben in deze fase van mijn leven?
  • Vertegenwoordigt dit wie ik nu ben?
  • Heb ik hier goede of minder goede herinneringen aan?
  • Zou ik dit nu nog kopen?
  • Geeft dit mij energie of zuigt het levenskracht?
  • Is dit overbodig of gebruik ik het?

Lastiger inkomen

Als we ergens in huis beginnen met ontspullen, is het belangrijk dat we het af kunnen maken. Halverwege stoppen, is niet goed voor de motivatie, vooral omdat we op een ander moment weer in die flow moeten komen. Dit betekent niet dat we niet steeds hapklare opruimprojecten kunnen afronden om de zomerschoonmaak in meerdere delen te kunnen houden. Afleiding daarentegen, zorgt ervoor dat het lastiger is om er weer in te komen.

Niet lang nadenken

Begin eenvoudig, bij de makkelijkste of kleinste taken. Denk aan harde schijven uit het jaar honderd, schroeven en kabels waar nooit meer iets mee gebeurt, losse sokken of kapotte spullen gelinkt aan de intentie ‘ooit repareren’.

Wanneer spullen meer dan dertig dagen niet gebruikt worden, is het de moeite waard om eens na te gaan waarom ze in bezit zijn.

Een aantal successen aan het begin van de zomerschoonmaak zorgt ervoor dat we de smaak te pakken hebben en door willen gaan. Daarbij krijgen we meer vertrouwen in onszelf op basis van eerder gemaakte keuzes. Dat helpt vervolgens bij moeilijke taken en spullen met een grote sentimentele waarde. Eventueel is vijf minuten achter elkaar bezig zijn voldoende om te ervaren dat het werkt en dat het leven in de toekomst zonder die spullen lichter en beter wordt. Daarbij helpen takenlijsten ook, zolang ze maar realistisch zijn.

De zomerschoonmaak wordt stukken makkelijker wanneer spullen die makkelijker zijn om los te laten, gelijk worden weggegooid of weggegeven. Spullen doorgeven, zorgt voor veel voldoening, omdat we zeker weten dat ze terecht komen bij mensen die ze met plezier zullen gebruiken.

Ook wordt een zomerschoonmaak stukken makkelijker wanneer we niet al te lang ergens over nadenken. Iets blijft of gaat weg. Bij twijfel blijft het nog even, totdat dit mogelijk in een volgende ronde wel losgelaten kan worden. De tijd moet er rijp voor zijn.

Wanneer spullen onder het stof zitten, of ergens ver achter in een kast of zolderkamer zijn opgeborgen, is dat een teken dat ze geen onderdeel meer zijn van het dagelijkse leven.

Uitgekozen plek

Eenmaal de smaak te pakken, kan het zijn dat er een jaarlijkse zomerschoonmaak gaat volgen. Om die eenvoudiger te maken, zijn stapels of zones – bijvoorbeeld in een garage – met troep en papier ergens op een uitgekozen plek zinvol. Zeker als het om boeken en diverse soorten papieren gaat, is dat prettig, omdat het makkelijker wordt om dingen weer door te geven of te recyclen.

Een andere truc is om een doos te vullen met spullen om weg te geven. Eenmaal vol, dan moeten de spullen weer allemaal doorgegeven worden om opnieuw te beginnen en de doos te vullen. Zo blijft het behapbaar, vooral wanneer we geneigd zijn om ons schuldig te voelen bij loslaten.

Het is niet aangeraden om spullen onder het bed op te bergen wanneer er andere mogelijkheden zijn.

Vaak is een vorm van schuld, gebrek aan overvloed, of toekomstige functionaliteit voor als iemand jarig is of als het ooit eens nodig blijkt te zijn als er iets stuk gaat enzovoorts, een voortvloeisel uit het verleden en een innerlijke programmering, bijvoorbeeld vanuit de jeugd.

Onderzoek waar bepaalde vormen van aan spullen vasthouden vandaan komen.

Digitalisering

De meeste papieren hoeven niet meer uitgeprint te worden en kunnen volledig gedigitaliseerd worden. Dit houdt in dat de opbergkast met papieren steeds minimaler wordt. Documenten structuren in fysieke mappen wordt bijna overbodig. Maar goed, digitaal georganiseerd zijn, is net zo’n proces als fysiek georganiseerd zijn. Denk maar eens aan de downloads-map, of e-mailboxen.

Gooi digitaal alles weg wat niet nodig is. Doe aan een digitale detox en organiseer het digitale leven.

Geen verhaal

Laten we eerlijk zijn: we kennen allemaal de uitdrukking ‘ieder pondje gaat door het mondje’. Laten we die gedachte eens doortrekken naar de zomerschoonmaak. Wat er niet binnenkomt, hoeft er ook niet uit. Specifieker, wat niet gekocht wordt, hoeft ook niet losgelaten te worden. Er ontstaat geen verhaal. Er is geen hechting. Er is geen schuld zoals bijvoorbeeld bij voedselwaren weggooien, of voor ooit als een exemplaar stuk gaat, of als er een cadeau nodig is en ga zo maar door. Ruimte en vrijheid…

Het begint bij bewust investeren in spullen waar we lange termijn van blijven houden en die we kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden.

Uiteindelijk zijn de allerfijnste tips bij ontspullen:

De zomerschoonmaak gezamenlijk houden, maakt het stukken efficiënter, lichter, leuker en effectiever.

Op kleur, grootte en soort organiseren, geeft overzicht en inzicht.

Stipt op één: foto’s maken van wat weggaat, heeft buitengewoon veel geestelijke voordelen. Immers, gelukkig hebben we de foto’s nog.

Support artists