[Text] Intimacy is an inventarisation of ‘in to me see’ ~ Dina-Perla

There are four pillars when it comes to intimacy, namely physical, emotional, spiritual and intellectual connection. In the end, intimacy is an inventarisation of ‘in to me see’. Read Dina-Perla’s article (Dutch).

Inventarisatie van ‘in to me see’ is echte intimiteit

Ze zeggen wel eens dat seks één van de belangrijkste graadmeters is van een relatie. Niets is minder waar. Een gezonde relatie is gebaseerd op vier fundamenten, namelijk tevredenheid op fysiek, emotioneel, spiritueel en intellectueel vlak. Seks hoort bij het fundament fysiek, ook wel intimiteit. Maar seks kan ook zonder intimiteit en intimiteit kan niet zonder de vier fundamenten. Hoe zit dat?

Connectie

De tijden dat we stereotyperend zeiden dat mannen alleen op zoek zijn naar seks en vrouwen alleen naar liefde liggen gelukkig ver achter ons. We zijn het er collectief over eens dat zowel mannen als vrouwen masculiene en feminiene kanten in zichzelf hebben en in verschillende fases van hun leven, of onder verschillende omstandigheden, op zoek zijn naar andere zaken. Intimiteit is één van de zaken waar we naar op zoek kunnen zijn, waar seks en liefde, oftewel connectie, allebei onderdeel van zijn.

Volledig intiem en open

Waar we wel nog altijd een groot verschil in zien, is de wijze waarop vrouwen minder vaak klaarkomen dan mannen. Er wordt wereldwijd over een heuse ‘orgasmegap’ gesproken. Binnen relaties kan dat voor disbalans en onvrede zorgen, vooral wanneer partners niet ‘volledig intiem en open’ met elkaar kunnen zijn, bijvoorbeeld door transparante communicatie.

Waar we over spreken? 

Uit recent onderzoek blijkt…

  • 39% van de vrouwen komt klaar tijdens masturbatie, versus slechts 6% tijdens seks.
  • Ongeveer 90% van de vrouwen gebruikt bij masturbatie liever een seksspeeltje in plaats van vingers.
  • 4 op de 10 vrouw komt liever klaar door masturbatie in plaats van seks.
  • 20% van de vrouwen heeft nooit gemasturbeerd.
  • Stimulatie van de clitoris is het belangrijkste bij vrouwen om klaar te komen. 45% komt namelijk op die manier klaar. Een combinatie van de clitoris en vagina of anaal stimuleren, laat 27% van de vrouwen klaarkomen.
  • 15% (!) van de respondenten geeft aan nooit over hun seksuele voorkeuren met hun partner gesproken te hebben. Ze geven aan dat ze zich schamen, of dat hun partner niet openstaat voor dit soort gesprekken.
  • 67% (!) van de ondervraagden heeft wel eens een orgasme gefaked. Van die 67% geeft 27% aan dat het echter bijna nooit voorkomt en 26% dat het vaker voorkomt. 25% is hier eerlijk over geweest naar hun partner toe. 67% van de respondenten heeft dit alleen met vrienden gedeeld.
  • Tot slot geeft 60% van de ondervraagden aan dat wanneer alle aandacht op hen gevestigd wordt, ze een immense druk ervaren om snel klaar te komen.

Kortom, er is werk aan de winkel.

Media speelt faciliterende rol in beeldvorming

Dat veel vrouwen niet alleen door geslachtsgemeenschap een orgasme kunnen krijgen, is al langer bekend, evenals het feit dat de dames hierdoor bijvoorbeeld schaamte, onrust of ontevredenheid kunnen ervaren. Het taboe rondom orgasmes bij vrouwen is niet iets om gekscherend weg te lachen.

Toch speelt de media nog altijd een faciliterende rol in de beeldvorming dat vrouwen snel door penetratie – bijvoorbeeld in de missionarispositie – klaar kunnen komen. Mannen gaan af op dit soort informatie, nemen het mee in hun relaties en gaan ervan uit dat het altijd zo werkt bij de vrouwen waar ze seks mee hebben. Ondertussen praten de mannen er regelmatig niet over met hun partners.

Vrouwen kunnen stilzwijgend het idee krijgen dat er iets mis met hen is als ze niet door geslachtsgemeenschap een climax bereiken. Ook kunnen ze geremd worden in hun orgasmes door bijvoorbeeld schuldgevoel, schaamte, onervarenheid, verkeerde stimulatie of de angst om controle te verliezen.

Allerbelangrijkste graadmeter

Open communicatie en de ruimte om dit thema zowel individueel vanuit persoonlijke groei en welzijn, als collectief vanuit humaniteit en mensenrechten te omarmen, zijn een voorwaarde om de kloof tussen mannen en vrouwen op het gebied van orgasmes te overbruggen. Daarmee wordt de vitaliteit van vrouwen en mannen vergroot.

Sterker nog, open communicatie is misschien wel de allerbelangrijkste graadmeter van een relatie. Via open communicatie ontstaat er intimiteit, niet alleen op fysiek vlak, maar letterlijk in alle vier fundamenten van de relatie.

Zichzelf laten zien

Het klinkt zo eenvoudig: intimiteit middels open communicatie is common sense, niet waar? Niets is minder waar. Intimiteit staat ook wel voor ‘in to me see’ – en dat is het nou juist. Intimiteit is een inventarisatie van ‘in to me see’.

Hoezeer zijn mensen in staat om zichzelf te laten zien aan anderen, te beginnen bij zichzelf echt kunnen zien, zonder filters, ruis, aangeleerde of tijdelijke facetten in hun leven, schaduwkanten enzovoorts?

Intimiteit, oftewel ‘In to me see’ is bewegelijk. Het verandert in de loop van ons leven. Vaak worden er lagen van ons afgepeld naarmate we ouder worden. Niet alleen kan de koers veranderen en vraagt dit van beide partners om elkaar bij te benen door daar actief aan te werken. De kaders van ‘in to me see’ verschillen per persoon.

Wederkerigheid

De ene partner is zo open, dat hij of zij iedere gedachte zou delen, of zelfs zou zeggen: “hier heb je mijn agenda. Lees maar wat ik gelogd heb”. Zo’n partner heeft vaak ook behoefte aan wederkerigheid en dezelfde openheid van de partner ten opzichte van hem of haar.

De andere partner wil sommige zaken nog voor zichzelf houden en wil vooral strak te regie houden over wat hij of zij wel en niet deelt met anderen en hoe dicht iemand bij hem of haar mag komen. De setting van relatiecoaching kan de ruimte bieden om intimiteit samen te onderzoeken.

Support artists