[Text] Keep that holiday feeling throughout the rest of the year ~Dina-Perla

We all know the feeling of anticipation before a holiday. We sometimes need a vacation in order to get rid of stress. However, deep down we all know that if we truly depend on holidays, travel and celebration abroad to be happy, something is missing in our day-to-day life.

Here are some tips to live the best life possible, even when being at home and without incorporating travel. Balance is the secret. Read Dina-Perla’s article (Dutch).

Vakantiegevoel langer vasthouden

Ongetwijfeld ken je dat onmiskenbare net-terug-van-vakantie-gevoel, nadat je een hele tijd op die break geanticipeerd hebt. Vóór de vakantie bekeek je de foto’s en video’s van de plaats waar je naartoe zou gaan. Je las over de cultuur en geschiedenis en je stelde je voor hoe het zou zijn als je er eenmaal zou verblijven.

Nu streef je ernaar om het vakantiegeluk zo lang mogelijk vast te houden. Mogelijk omring je je door nieuwe spullen van tijdens de vakantie. Je kiest een kiekje als screensaver en zet muziek op uit het land waar je naartoe bent gegaan. Je haalt herinneringen op in gesprekken met vrienden. Maar werkt dit goed genoeg? Hoe kun je het vakantiegevoel nou langer vasthouden?

Permanente staat van zijn

Recent onderzoek onder meer dan 1500 respondenten toont aan dat Nederlanders die “zeer ontspannen” van vakantie terug zijn gekomen, dit vakantiegevoel slechts maximaal gedurende twee weken hebben weten vast te houden.

Anticiperen op de vakantie is makkelijker dan langdurig na afloop het vakantiegevoel vasthouden. Anticiperen, roept namelijk sterkere emoties en beelden op dan terugblikken en integreren in het hier en nu. Wanneer de respondenten alles in hun leven beter weten te plannen, zijn ze in staat om dit vakantiegevoel om te zetten naar een permanente staat van zijn.

Evenwicht is de sleutel

Laten we eerlijk zijn: als je vakantie nodig hebt om aan je leven te ontspannen, is er iets mis. COVID-19 legt hier een vergrootglas op. Ineens worden mensen die niet op reis gaan, op scherp gezet. Ze worden uitgenodigd om naar alle aspecten uit hun leven te kijken.

Los van wat voor transformatieproces aan de hand van een selectie van wat nou wel en niet meer bij je past, is zorgen dat je een evenwichtig leven leidt, een absolute must voor ontspanning en vitaliteit en de sleutel tot het vakantiegevoel vasthouden.

Stappenplan

Nu de zomerdagen en nazomerse dagen volop kansen gaan bieden om het vakantiegevoel aan te houden, hebben we een aantal waardevolle tips op een rij gezet, een soort van stappenplan:

  • Ga vaker in de buurt van het water zitten. Water helpt altijd. Denk aan watersport, naast het water lezen, picknicken, ontspannen en afspreken. Maar ook varen of langs het water rennen.
  • Let op je voeding, niet alleen dat het gezond is, maar ook dat het er mooi uit ziet en dat je vaker buiten gaat eten. Verras jezelf door op plekken te gaan eten waar je niet eerder bent geweest. Laat anderen voor jou koken, of kook voor anderen om je heen.
  • Voel je niet schuldig op momenten dat je even uit de productieve routine, oftewel de ratrace stapt. We hebben het allemaal nodig. Als je vrij bent, hoef je niet even de schuur op te ruimen, of het trappenhuis te stofzuigen. Even sloom zijn en helemaal niets doen, is helemaal toegestaan.
  • Voel je eveneens niet schuldig als je alleen wilt zijn, of juist veel vrienden om je heen wilt. Luister goed naar jezelf en geef goed aan waar je behoefte aan hebt.
  • Voel je bovendien niet schuldig als je in gemakkelijke kleding rond wilt banjeren en het even allemaal simpel wilt houden, zoals je ook op vakantie zou doen.
  • Een tip waar je mogelijk niet gelijk aan zou denken, is het beddengoed upgraden, zodat je net zo luxueus als in hotels en in alle comfort vanuit huis kan slapen. Gemiddeld slapen we zo’n twintig tot dertig jaar. Waarom niet de beste keuzes maken? Slaap is cruciaal voor ons functioneren en heeft impact op alle aspecten van ons leven.
  • Begin je dag met een meditatie en intentie, gevolgd door een fijn ontbijt in plaats van gelijk naar je telefoon grijpen en gehaast je dag te beginnen. Eventueel voeg je andere zaken voor jezelf aan de ochtendroutine toe, bijvoorbeeld wat oefeningen of loggen in een agenda.
  • Probeer de dagen niet volledig achter je schermen door te brengen en meer op stap te gaan als dat even kan. Plan leuke bezigheden in zoals steden bekijken, naar dat ene museum te gaan waar je al langer naartoe wilt enzovoorts. Zonder constant een scherm voor je neus wordt het makkelijker om in het hier en nu te genieten.
  • Richt bepaalde ruimtes in huis opnieuw in, mogelijk geïnspireerd door wat kunststukken die je tijdens de vakantie gezien hebt, of loungebars, restaurants en meer waar je geweest bent en ontzettend van genoten hebt.

Het is jouw leven. Daar hoor je volop van je genieten zonder dat je toestemming nodig hebt van anderen over de wijze waarop je dat doet. Vakantiegevoel 365 dagen per jaar gegarandeerd.

Support artists