[Text] Jewels to be grateful for. What makes you happy? ~ Dina-Perla

Jewels to be grateful for. What makes you happy? For some people, the big things in life are easier to list than the small things they encounter. For others, it is exactly the other way around. Read Dina-Perla’s article (Dutch).

Ultiem geluksgevoel

Persoonlijke groei bestaat onder andere uit erachter komen wat je meest authentieke zelf nou echt gelukkig maakt. Voor sommige mensen zijn de grote zaken in het leven makkelijker op te noemen dan de kleine dingetjes uit het dagelijkse bestaan. Voor anderen is het precies andersom. Zij kunnen de eenvoudige zaken waar ze van genieten zonder aarzeling met je delen, terwijl ze het knap lastig vinden om te weten wat zij nou echt uit het leven willen halen. Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Journaliste Marion van Es deed een oproep via Facebook om erachter te komen wat mensen een ultiem geluksgevoel geeft. Wat volgde, was een kettingreactie van zo’n tweehonderd mensen die niet alleen de vraag van Marion beantwoordden, maar ook onderling met elkaar in gesprek raakten. Het resultaat was een verzameling juweeltjes om dankbaar voor te zijn.

Wat bleek? Met elkaar delen wat mensen het gevoel geeft dat ze leven, zorgt voor nog meer geluk en dankbaarheid. Laat je inspireren.

Waar mensen gelukkig van worden…

 1. Een zoemende hommel. Elke keer weer.
 2. Een wandeling door het bos nadat het geregend heeft.
 3. Mijn werk! Ik organiseer verrassingsuitjes op maat en de voorpret die ik zelf heb en de reacties die ik achteraf krijg, zijn fantastisch. Echte rijkdom.
 4. Een vlinder die voorbij komt vliegen. Dan moet ik namelijk altijd aan mijn overleden dochter denken die eventjes gedag komt zeggen.
 5. Dat mijn man mijn kleding, zelfs make-up en een washandje klaarlegt omdat ik mij snel moet klaarmaken als ik thuis kom om naar een etentje te gaan.
 6. Een handgeschreven kaart.
 7. Quality time met vriendinnen. Echt even tijd voor elkaar en echt samen delen, met een lach en een traan. Die momenten zijn zeldzaam sinds ik kinderen heb, maar dat maakt ze des te meer waardevol!
 8. Complimenten per sms, reacties van klanten op mijn verpakking (confetti) en een volle koelkast maken mij elke dag gelukkig.
 9. Werken voor de spirituele wereld. Contact geven met overleden. Sorry, het is waar. De adrenaline daarna is ongelofelijk….
 10. Dansen vooral klassiek ballet, niet alleen om naar te kijken, maat vooral ook om zelf te doen! Ik ben 46 en nog steeds ‘on pointe’ (spitzen). Het geeft mij mijn dagelijkse portie geluk. 
 11. Ik kan oprecht blij en emotioneel worden van de natuur. Als het heel lang droog is geweest en het dan geregend heeft…die geur. Of als ik ergens ben (binnen en buitenland) en ik kom langs een prachtig stuk natuur. Of mooie luchten. Daar heb ik zoveel foto’s van op mijn telefoon. Het geeft je zo’n intens gevoel van geluk als je zoiets ziet. Ik voel het vanaf mijn tenen tot mijn kruin. En dieren natuurlijk. Laatst mocht ik een baby-uil redden. Wat een eer en wat een gevoel dat ik het privilege kreeg om zo’n dier aan te mogen raken.
 12. Als ik in de morgen naar mijn werk rijd en ik de zon zie opkomen.
 13. Wanneer er een mug in mijn kamer rondvliegt en ik hem doodsla voordat hij me heeft kunnen bijten. Daardoor kan ik vervolgens ook nog eens een rustige nacht tegemoet gaan. 
 14. .. als ik de ogen van mijn hond zie als ik thuiskom, de onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit die ik van haar krijg. Daar word ik elke dag blij van!
 15. Ik ben moeder van vijf kinderen, die nu allemaal wat zelfstandiger worden. Sinds een jaar figureer ik en sta model. Dit doe ik constant met een mega big smile op mijn gezicht. Ik hou van mijn kinderen, maar wat is het leuk om eens iets helemaal alleen voor mezelf te doen.
 16. Gelukkige kinderen.
 17. Onze basisinstelling is geluk. Ik denk dan ook dat het een groot misverstand is dat er ook maar iets (van buitenaf) of iemand je gelukkig kan maken. Ook al lijkt dat natuurlijk wel zo. We ervaren echter van binnenuit (en nee, ik bedoel niet je lijf of jezelf) en niet van buitenaf…
 18. ‘S morgens vroeg in het ochtendzonnetje de hond uitlaten.
 19. Verliefde bejaarden. Mooiste wat er is.
 20. Zoveel! (Ben een gelukkig mens). Alleen met mijn kano op het water en de vogels voor mij uit zien vliegen, een met zorg (en steeds anders) speciaal voor mij klaargemaakte gin-tonic door een vriend, met blote voeten in het gras, de geur van koffie en versgebakken brood, wind in mijn haren, wilde dieren zien, zeker als ik daar uren voor wacht en als andere mensen blij zijn. Ik word van heel veel blij en tot tranen toe geroerd (tja gevoelsmens).
 21. Ontzettend veel dingen. Het geluk zit hem namelijk vaak in het kleine. Een voorbeeld van vandaag: dat onze kat Grover bij mijn wandeling met de hond heel parmantig mee gaat wandelen (doet ie trouwens elke dag, ons vaste ‘ding’). Zo laten we dagelijks meermaals ‘samen de hond uit’. Bij de deur staat hij naderhand te kijken met een blik van: ‘dat hebben we maar weer mooi samen gedaan.’
 22. Sinds ik bijna dood was na de bevalling en mijn broer en moeder ben verloren, zijn het vooral de ‘zo vanzelfsprekend lijkende dingen’. Groene blaadjes aan de bomen, de warmte van de zon, de geur van koffie ‘s ochtends, een kletsende dochter… onbetaalbaar.
 23. Een mooie zonsondergang met een concert van de vogeltjes erbij.
 24. Als ik mijn kinderen toevallig en spontaan op dezelfde dag allemaal ontmoet. Ze wonen namelijk allemaal zelfstandig en hebben het allemaal erg druk. Dan voel ik me gelukkig en kan mijn dag kan niet meer stuk.
 25. Oe! Naast het kindergeluk is dat voor mij een nieuw recept maken en dat het dan én onwijs lekker is én dat ik er ook nog een hele toffe foto van weet te maken.
 26. Een rondje hardlopen.
 27. Loeihard meezingen met mijn dochter van 11. Dan zetten we een CD in de auto aan. Dat raakt me zo dat ik soms de tranen over m’n wangen heb lopen en de auto even aan de kant moet zetten. De radio gaat dan op standje keihard.
 28. Warme popcorn, gesmolten kaas of een lekker bordje avondeten maken me heel gelukkig. Een goede film. Een tag in een grappige meme. Eindelijk naar de wc kunnen als je heel nodig moet. Schoon beddengoed. Middagdutjes.
 29. Op het strand zijn, mijmerend uitkijken over de zee of de wind door mijn haren voelen en met mooi strandvondsten als herinnering weer naar huis gaan.
 30. Lezen! Ik kan me helemaal verliezen in een goed boek, ook om tot rust te komen na een stressvolle situatie. Dan word ik gewoon één met de personage uit het boek. Ik ga ook nooit weg zonder een dik boek in mijn tas.
 31. Steeds meer verbondenheid voelen met het Universum.
 32. Als ik iets genaaid heb, het goed gelukt is en het ook nog precies past. Ik maak lingerie en kleding.
 33. Samen fietsen met mijn man, kijkend naar zijn gespierde kuiten en genietend van de wind en de natuur. Als ik een lief briefje van mijn man vind in mijn broodtrommel. Als ik iemand heb kunnen helpen door gewoon een luisterend oor te bieden. Als ik de armpjes om me heen voel van mijn nichtjes en peetkindje. Samen in onze camper onderweg naar een bestemming, muziek aan en rijdend door verlaten landschappen.
 34. Dames blij maken met een mooie foto van zichzelf.
 35. McDonalds eten als je enorme honger hebt. En McDonalds eten als je het kind in jezelf voelt bovenkomen, McDonalds eten als je boos bent (lekker puh!), McDonalds eten als je verdrietig bent (nom, nom, nom), McDonalds eten als je heimwee hebt naar vroeger en sowieso McDonalds eten.
 36. Een volle en netjes ingedeelde koelkast. De poes dicht naast me in bed, die haar natte neusje in mijn elleboog ‘begraaft’. De regen na een lange en kurkdroge tijd (ik woon in Turkije) en de geur ervan. De storm op zee die ik vanaf mijn m’n bed hoor. Een roosknop die iedere dag een beetje meer open gaat. De lieve buurman die spontaan mijn vuilniszak in de container gooit. De poes die om klokslag half zes mij iedere dag weer probeert te hypnotiseren, omdat het etenstijd is. Een mooie droom die ik me nog herinner bij het opstaan en m’n hele dag beïnvloedt. De was die buiten hangt te drogen. Een gebakje op een gewone dag. Gewoon in het midden van mijn huiskamer staan en rondkijken naar alles wat ik mooi vind en naar de zes katten die overal tevreden verspreid zijn. Bloemen uit eigen tuin op tafel. Schoon beddengoed. Een kledingkast met netjes opgevouwen kleding. Dat ik eindelijk foto’s van m’n overleden hondje kan bekijken, zonder tranen maar met een glimlach.
 37. Een kind dat tijdens het passeren even een hand op mijn rug legt. Er achter komen dat ik een hele voorraad wierook heb, terwijl ik dacht dat die bijna op was. Dat ik pompoenzaadjes heb gedroogd en gezaaid en dat die nu planten worden. Dat dat ook met een citroenpitje is gelukt. Dat er zomaar een klein bloemetje uit de lucht kwam vallen, in mijn schoot toen ik buiten zat. Dat een ekster alle aardbeitjes in onze tuin opat en dat ik daar samen met mijn jongste naar heb staan kijken. Het pad dat achter ons huis ligt dat midden in de stad is en toch het gevoel geeft dat ik in het bos ben. Dat de klaproos het gewicht van de hommel bijna niet houdt. Dat ik in de schooltuinen een vertrapt takje munt vond dat ik dat thuis in een vaasje zette, het toen worteltjes kreeg en nu weelderig groeit. Mooi opgevouwen was. De geur van mijn parfum, patchoeli. De lange haren van mijn jongste. Dat ik zomaar opeens mijn oma kan ruiken terwijl ze al 15 jaar dood is. De tederheid van mijn oudste. De oogopslag van mijn middelste kind. Dat mijn oudste vriendin zei dat ze me begreep en dat ik niets meer hoefde uit te leggen. De tandeloze glimlach van een klein meisje in een draagzak, toen ik me niet zo blij voelde. Mijn man die stil naast me zit.
 38. Onlangs is mijn boek verschenen. Mijn doel hiermee is lezers inspireren en bewust maken van waar zij zich mee voeden qua voedsel voor body, mind en soul.
 39. Als ik mijn favoriete muziek draai. Of als ik mijn zoon keihard mee hoor zingen in zijn kamer met zijn favoriete muziek.
 40. Een zelfgemaakte cappuccino in bed drinken, voordat de hectiek van de dag kan gaan starten.
 41. Als ik twee (paarden-)mensen heb kunnen koppelen.
 42. Twee weken geleden, de ‘boks’ van mijn man toen ik hem op de IC zag na zijn open hartoperatie.
 43. Mijn geluk is heel simpel: als ik mijn gezin gelukkig zie zijn, dan ben ik dat ook.
 44. De tien seconden tussen de autodeur dicht doen aan de kant waar mijn kind zit en mijn eigen autodeur aan mijn kant open doen. Even hoor ik dan helemaal niets. Neem ik een flinke hap adem. En dan weer door.
 45. Van die rode pepers gevuld met roomkaas en daar vers brood met huisgemaakte tonijnsalade bij. Buiten regen. Een stapel roddelblaadjes. En dan op de bank met een dekentje.
 46. Juist dat anderen in laten zien dat geluk onder je neus ligt in plaats van op een tropisch eiland ergens ver weg. Het mooie is dat het iedere keer werkt.
 47. Een boterham met pindakaas.
 48. Een loslopende stier in natuurgebied. Dat zijn de echte cadeaus in het leven.
 49. Mooie vraag, ik ben hier (in zekere zin) een boek over aan het schrijven. Veel mensen worden (on)bewust gelukkig van iets onbaatzuchtig en aardigs doen voor een ander. De glimlach, het bedankje, of zelfs het idee dat iemand blij wordt van iets kleins, maakt ons als mensen gelukkig. Dat hoeft niet zoals Oprah, auto’s weggeven te zijn. Dit is een voorbeeld:
  ik was pas aan het lunchen met mijn zus en zag twee meiden, ik gok zussen, samen aan een tafeltje zitten. Ik denk dat ze een jaar of 12 en 15 waren. Ze aten samen een stuk appeltaart en hadden allebei een sinas. Ze hielden hun portemonnee op de kop om geld te tellen. Toen heb ik bij het afrekenen voor hen betaald, dus zonder dat zij het wisten. Het meisje achter de kassa werd echt al superblij omdat ze dat straks tegen hen mocht zeggen. Daar werd ik dan sowieso al blij van. Dat én het idee dat zij dat weer blij thuis zouden vertellen en het dan zo hopelijk als een soort positief ‘pay it forward’ overgaat op een ander.
 50. Als ik na een drukke dag thuis kom, de deur achter mij dicht doe en even helemaal niets hoor. Meestal sta ik nog een minuut of vijf of tien tegen de muur met mijn ogen dicht en denk ik daadwerkelijk aan helemaal niets. Hardlopen in de regen. De meeste mensen haten het, maar ik vind het heerlijk. En als je dan bijna thuis bent en denkt: hebben we maar weer mooi gedaan. Mijn net geadopteerde zwarte kat die eerst angstig (maar nog steeds lief) was en nu met enige regelmaat even knuffels komt halen. Even een rustmomentje tussendoor. Hebben hij en ik beide nodig.
 51. Filmpjes met zeeotters bekijken. Het liefst nog een livestream van de zeeotters in het wild in Californië of die in het Monterey Bay Aquarium.
 52. Door het plotselinge overlijden van mijn moeder acht jaar geleden is mijn band met mijn vader heel bijzonder geworden. Familiebanden geheeld en mijn vader heeft na 40 jaar weer contact met zijn broer. Dat alles maakt mij intens gelukkig en ik mag veel mensen daarvan mee laten genieten. De liefde van mijn moeder stroomt gewoon door onze levens nu.
 53. Een leuke interactie bij de supermarkt, een onverwachte conversatie bij de bushalte, een poes op straat tegenkomen en nog mogen aaien ook, een lieve blik van een kind of hond, als mijn buurpoes me lief groet door het raam, als ik eindelijk de film of serie kan zien waar ik al tijden naar uitkijk, een film opzetten waar ik weinig van verwacht en totaal verrast zijn, een hilarisch grapje van mijn lief en als mensen mijn grapje leuk vinden. Op de weegschaal staan en zien dat sporten echt werkt en kleding ook leuker staat. Lekker eten. Als de gemeente het grasveld heeft gemaaid voor mijn huis, geeft dat de meest heerlijke geur. Een good hairday, stromend water uit de kraan (klinkt gek, maar ik sta daar iedere keer weer bij stil, want ik hoef niet kilometers ver naar een put te lopen) en een lief appje of gebaar van een dierbare uit het niets. Een zonnige dag en dan net doen of je op vakantie bent.
 54. Op mijn bank, smullend van een slagroomgebakje. En nou komt het: ik ben alleen. Niemand die roept of belt of anders. Niemand.
 55. In mijn schatkamer (hobbykamer) creëren. Ik vergeet de tijd. Ik vergeet te eten. Alleen maar passie en inspiratie en ik deel ook! 
 56. De geur van de openhaard, verse bloemen in huis en filmpjes van m’n kat twintig keer terugkijken waarin ze vreemde dingen doet zoals tegen een raam aan springen.
 57. Ik kan heerlijk op de bank wegdromen met een bak koffie in mijn handen. Gewoon kijkend naar mijn drie kinderen, dan bedenken waar ik vandaan kom en hoe het geluk me toe lach. Dat ze het alle drie zo goed doen en zo snel groot worden. Dan vraagt er vanzelf één: “maaaaaammmm, wat kijk je?” En dan gaan we weer over tot de orde van de dag.
 58. Mijn twee geredde honden.
 59. Mijn eerste nieuwe huis, nu ruim twee jaar. Mijn leven in een rolstoel. Chocola. Geurkaars. Muziek. M’n ouders en familie. M’n beste vrienden. Lekker eten. Mijn leven delen met de medemens. Mijn leven vertellen voor de klas. Make-up en kleding. M’n favoriete series en films. Mijn zelfverzekerdheid.
 60. Vers brood met boter. Dat het brood nog een beetje warm is en dat de korst knapperig is. Die geur! De smaak!
 61. Ademen en hartslag. Bij het wakker worden er even bij stilstaan dat er iets is dat vanzelf gaat.
 62. Kleur maakt mij gelukkig, heel veel kleur. Het liefst schilder ik alles wat ik zie. Het leukst vind ik Caribische boodschappentassen ontwerpen en als je dan in bijvoorbeeld Curaçao op het strand kijkt, die vrolijke poppetjes en kleurtjes overal ziet en ook boodschappen doet, maakt zo’n tas tot een feestje. Of geschilderde muren en auto’s. Vroeger mocht ik nooit op mijn muur tekenen, of op de auto van mijn vader. Ik dacht toen: wacht maar als ik later groot ben, ga ik het toch doen. Tot op de dag van vandaag, elke dag kwasten met verf in mijn handen. Ik word daar zo blij van.
 63. Een nieuw blad bij één van mijn vele planten.
 64. Als het maandagmorgen is,iedereen weer de deur uit naar school en werk en ik met een hele week aan mogelijkheden qua werk en school, dingen heb om te gaan doen en regelen. Ik hou ervan.
 65. Na het eten op de bank, tegen mijn partner aanliggen en dan een minidutje doen. Geluk zit in de kleine dingen.
 66. Vertragen in de natuur. Echt de tijd nemen om me erin onder te dompelen. Ultiem geluk.
 67. Vers, warm brood met beleg. Ik word intens gelukkig van de kleine momenten. Soms in de winkel iets voor iemand kunnen afrekenen. Maakt niets uit wat het is. Ook in het buitenland meegemaakt. Ik werd echt rood van geluk. Kleine complimentjes. Een aanbod om iemand aan huis te mogen helpen. Ongevraagd. Ppfff zoveel. Ik kan er niet zo 1, 2, 3 opkomen. Goed nadenken in de grijze cellen op mijn hoofd. Ongevraagd korting krijgen ergens. Bloemen. Lekker eten. Vers eten. Bij de tramhalte zoveel gesprekken met zoveel onbekenden gevoerd. Of in de tram. De bus. Ergens tijdens het wachten in de rij. Echte pareltjes.
 68. Elke ochtend bekijk ik de zonsopkomst vanuit mijn hangmat om 6.25. Perfecte start van de dag.
 69. Een heerlijke warme douche.
 70. Knuffelen met mijn lieve konijntjes.Geniet er elke dag zo intens van. 
 71. Vanuit een burn-out met een behoorlijke depressie ben ik met behulp van hartcoherentie en mindfulness weer opgekrabbeld. Geen medicijnen, maar een simpele ademhalingsoefening, gecombineerd met kennis over mijn brein/lijf (heel langzaam gedoseerd). Het vergt tijd en geduld, maar uiteindelijk ben ik weer hersteld. Zelfs met diagnose autisme.
 72. Niet alleen depressie weg, maar ook nog 30 kilo gewicht weg.
 73. Als de zon binnenvalt door de woonkamer, dan ga ik zo zitten dat het op mijn gezicht schijnt. Verschuif soms de bank ervoor of ga soms zelfs op de grond ervoor zitten.
 74. Jezelf geen beperkingen opleggen die je belemmeren jezelf te zijn. Dus dingen doen die jouw hart vullen: alleen op reis gaan bijvoorbeeld en nieuwe dingen ontdekken. Mensen ontmoeten, van elkaar leren, verbinden en iets doen waarbij je een (klein) verschil kan maken. Iets doen voor een ander (mens maar ook dier). Iets waardoor een lach op iemands gezicht verschijnt; dat soort dingen. En wijn + vrienden/familie + quality time= fijn!
 75. De vogels die ik vroeg in de ochtend hoor als ik wakker word en mijn dochter als ze zo heerlijk ligt te slapen. Die maken elke dag tot een succes. Wat er dan ook tussendoor gebeurt, mijn dag is altijd verzekerd van een goed begin en een goed einde.
 76. Natuur, schilderen en mediteren en lezen.
 77. Ultiem geluk en genieten: een vroege vogelconcert tijdens het uitlaten van mijn doggies.
 78. De zon op je gezicht als het ‘s morgens nog fris is. Vers gemaaid gras, de natuur in de lente met alle verschillende kleuren groen en bloemen en planten die weer langzaam gaan groeien. Met de hond op de dijk wandelen, aan de ene kant het water en aan de andere kant weilanden met koeien. Fietsen door het Hollands landschap.
 79. Maakt niet uit of het een grote of kleine wens is van mijn bucketlist, maar van afstrepen word ik altijd heel blij.
 80. De egel die hier ’s avonds de tuin in komt slenteren. Hij waggelt zo leuk.
 81. Bellenblaas, kleurrijke bloemen, kleuren en krijsende meeuwen… ultiem geluk – blij als een kind.
 82. Een regenboog en zonnestralen.
 83. Nog voor ik me heb aangekleed en met de slaap nog in mijn ooghoeken, drink ik graag een grote kop vol verse koffie op het stoepje in mijn tuin. Dan zitten kijken hoe de merel de rozijntjes oppikt van mijn grasveld en de tortelduiven en mussen zich tegoed doen aan het vogelvoer. En mijn kat kopjes tegen mijn arm geeft en ik moeite moet doen om de koffie in de kop te houden.
 84. Als ik in de avond mijn ernstig meervoudig beperkte zoon op bed leg en hij me aankijkt alsof ik een engel ben. Wat anderen normaal vinden, is voor ons een grote stap. Vorig jaar toen ik mijn jas aantrok, zwaaide hij ineens. Dan ben ik zo gelukkig en dankbaar.
 85. Een vlinder voorbij zien vliegen.
 86. De plantjes water geven.
 87. Het zou fijn zijn wanneer iedereen zijn/haar eigen definitie eens helder heeft van dit begrip. Ik zie zoveel mensen worstelen met voldoen aan de verwachtingen van ‘geluk’, zonder dat ze zelf snappen waar ze naar streven.
 88. Elke dag op een nummer dansen. Dat kan tussen het werken door, maar ook na het werk. Liefst samen met vriendinnen via een live verbinding.
 89. Oh, ik heb een eindeloze lijst van kleine gelukjes. Koffietjes in de ochtendzon; lekker ruiken; boeken waar je in verdwijnt; de slappe lach; zand (van het strand) aan je tenen; humor; complimenten geven; dekentjes op de bank; hardlopen in het ochtendgloren in een stad die ontwaakt of iets vroeger qua tijd in de natuur in stilte; openhaardjes; de geur van lente op het water; sneeuwengeltjes; van de duinen afrollen; de eerste echte warme zon op je toet; opaatjes – van de lieve, beetje hulpeloze met waterogen; puppies; vers gewassen witte lakens in de zon gedroogd; gedichten die je raken; verrassingen; sproetjes; regenbuien aan het einde van een hete zomerdag en dan buiten blijven tot op de draad doorweekt; dansen in de woonkamer en echt lekker ijs. Oh en ik vergeet witte veertjes zomaar ergens zien. Als ik die naar beneden zie dwarrelen, ben ik even heel gelukkig.
 90. Gewone, alledaagse dingen waar ik dankbaar voor kan zijn (op willekeurige volgorde): stilte; kaarsen en waxinelichten; chocolade; de flow van mooie dingen maken; boeken; echte thee – blaadjes in plaats van zakjes met rare smaakjes en met de eerder genoemde chocolade, is het nog beter; regenachtige dagen als je niet naar buiten hoeft; joggingpak, ook voor als je niet naar buiten hoeft; 04:15 wakker en bedenken dat je nog 2,5 uur kunt slapen; mijn heerlijke bed; versgebakken brood; samen zijn; frisse, knisperende, schone was; alleen zijn; met blote voeten in het warme zand; met blote voeten in het gras; de geur van het bos; zo’n hele lange lome, veel te warme dag en dan het liefst een paar achter elkaar; een echte goede kus, dus zo eentje waar je duizelig van wordt; de slappe lach, dus waar je echt buikpijn van krijgt; een zonnige voorjaarsochtend; echte vrienden; mooie, met aandacht en zorg vormgegeven dingen; naar een mooie grote maan kijken en gewoon zijn of zen; stilte en ik heb er nog veel meer…
 91. Lekker op het strand zitten, voeten in het zand en kijkend naar de zee. Een ontzettend toffe baan bij een mooie organisatie. Een dankbare en blije buurvrouw wanneer ik haar voortuin helemaal op orde heb gemaakt.
 92. Ik voel mij intens gelukkig wanneer ik mijn zoons hoor lachen en plezier hoor maken met elkaar.
 93. In de avond na het douchen tussen de lakens van een verschoond bed stappen. 
 94. Genieten op het water met een vlot.
 95. Een goed boek, aardbeien plukken van mijn eigen plant, de eerste koffie in de ochtend en een glas wijn met bitterballen op het terras.
 96. Gelukkig zijn, betekent voor mij blij zijn met wie ik ben. Kunnen leven op mijn eigen, unieke manier zonder mezelf tekort te doen. Mezelf kunnen ontwikkelen en ontplooien hoe ik dat wil. Kunnen dealen met wat zich aandient in het leven, dus kunnen omgaan met beide kanten van de medaille – de mooie dingen, maar ook de niet mooie dingen van het leven. Kunnen accepteren dat dit onderdeel is van het leven. Dat is voor mij ècht geluk.
 97. De eerste eendenkuikentjes in de sloot.
 98. Slowrunnen met groep bijzondere vrouwen.
 99. Met mijn kleine, oude hondje wandelen in het stille bos, de vogeltjes horen en dat geluid van de wind door de bomen. Vrijheid en geluksgevoel.
 100. Samen koken met mijn dochter en daarna lekker als gezin aan tafel smikkelen en lekker kletsen.
 101. Wanneer mijn tienjarige neefje als een aap om mijn hals springt en me knuffelt, iedere keer als hij me ziet.
 102. Een mooie buitenrit te paard over de hei.
 103. Schoon wasgoed.
 104. Chocola eten en thee drinken uit één van mijn mooie vintage theekopjes met gouden randje en bloemetjes, onder het genot van een goed boek. Een super foute, maar oh zo lekkere brownie cheesecake maken (en eten natuurlijk). Mijn plantjes verzorgen, zien hoe ze groeien, stekjes maken en er achter komen dat ik al weer bijna dertig leuke pannenkoekplantstekjes heb. Het allerleukste is schattige, kleine potjes bij de Tuinland uitzoeken, zodat ik de stekjes in mooi potje kan weggeven. Een gezichtsbehandeling van ruim een uur en daarna heerlijk zachte wangen te hebben. Jezelf na afloop die heerlijke crème cadeau doen.
 105. Geboortes fotograferen en intens gelukkig kan ik naar mijn naast mij slapende kinderen kijken. In alle rust beseffen hoeveel geluk ik heb.
 106. Natuurlijk wanneer wij in onze camper stappen en gáán.
 107. Een wandeling door Milaan of Haarlem en wanneer anderen (ook) succes hebben.
 108. Als ik creatief bezig ben en heerlijk in mijn hyperfocus ga.
 109. Als ik van de ouders van een vijfjarig jongetje hoor dat de supplementen waar ik mee werk, aanslaan en zijn zicht verbeterd is.
 110. Van de eikenboom achter mijn huis. Het besef dat in die boom ook een kleine wereld actief is.
 111. Mind-Walk Momentjes.
 112. Van de geur van de conifeer in onze achtertuin. Het doet me denken aan vakanties in Griekenland, vroeger met mijn ouders. Ik dacht al jaren: als ik ooit verhuis, wil ik zo’n struik in de tuin. Nu heb ik hem!
 113. De geur van net gemaaid gras, mijn kleinzoon die voor de eerste keer zonder mama aan de deur staat en om een kopje thee vraagt en natuurlijk mijn werk: ‘mijn jongens/mannen’ met een verstandelijke beperking die zo onvoorwaardelijk hun gevoelens tonen.
 114. Als ik mijn gasten meeneem in Italië voor een echte beleefvakantie. Heerlijk.
 115. Opeens oog in oog staan met een ‘wild’ dier, zoals laatst met een jonge aalscholver die zijn vleugels aan het drogen was.
 116. De dag beginnen met een kop Lady Grey-thee en de eerste zonnestralen op mijn gezicht in de achtertuin.
 117. Onderweg zijn met mijn camper naar geen bestemming.
 118. Ik werk met mensen met ernstige meervoudige beperkingen en ik kan echt intens gelukkig worden van mijn werk. Het contact wat ik kan maken, het geluk wat ik kan brengen, die lach of die hand in de mijne – dat maakt me soms echt intens gelukkig.
 119. Mijn geluksmomenten zijn er veelvuldig: als ’s ochtends mijn ogen open gaan, na toch een paar uur nachtrust; wanneer ik daarna de dag goed doorkom en veilig thuis arriveer; met het labrador lopen door de velden, over een landweg en steeds opnieuw mijn mobiel in gereedheid brengen voor de zoveelste foto van de koeien, paarden of ander kleinvee en de struiken die bedekt worden door een afzichtelijk groot spinnenweb dat er ongenaakbaar mooi uitziet. Wanneer de kinderen en kleinlieffies er zijn en we, tijdens het eten van een zelfgemaakt troostbordje vol Soto Ajam, samen herinneringen ophalen aan mensen die we verloren zijn; kijken naar mensen die genieten en blij zijn; een tas vol boodschappen voor een alleenstaande of een gezin dat het financieel zwaar heeft; cliënten die na een periode van begeleiding, hun eigen weg weer hebben gevonden en zelfstandig verder gaan; steeds weer opnieuw tot de ontdekking komen dat geluk groter wordt, door de impact van life-events en nog veel meer.
 120. Vrijheid hebben om te gaan en staan waar ik wil en aan mijn eigen bedrijf en ontwikkeling te werken.
 121. Gedichten voor mensen schrijven en als verassing geven.
 122. Van nieuwe dingen leren en dit in mijn alledaagse bezigheden integreren.
 123. Zingen met mijn trio. Wij zingen liedjes van vroeger. Vooral tijdens Coronatijd in de tuinen van verzorgingshuizen, gaf dat zo’n gelukzalig gevoel, omdat je de mensen zo zag genieten.
 124. Goeie cappuccino, zon, muziek en leuke gesprekken met fijne mensen. Als je een geweldig boek leest. Als de lente eraan komt. Dat soort dingen.
 125. Op een mooie zomerdag vroeg in de ochtend de tuindeuren open doen en dan de koelte en rust ervaren, de heerlijke geur van onze lavendel ruiken en de vogeltjes horen fluiten.
 126. Een beetje vreemd misschien, maar als ik mijn neus in de nek van mijn vriend begraaf en lekker aan hem ruik. Zo een fijne, vertrouwde en liefdevolle geur, zorgt ervoor dat ik me geborgen en geliefd voel.
 127. Samen met mijn blindengeleidehond op pad. Het maakt dan niet of we naar de winkel gaan, met het ov naar het werk of met gezin of vriendin het bos in of strand op. De kwispelende staart naast me. Als we ergens wachten, haar lijfje tegen me. Op die momenten ben ik intens gelukkig. Samen met haar kan ik zelfstandig leven, ben ik niet afhankelijk van een ander mens om ergens te komen. Zo bijzonder dat zij mij dat elke dag biedt en in alles merk ik dat het haar ook gelukkig maakt om samen te zijn.
 128. Genieten van de zonsondergang en die fotograferen; dan vergeet ik alles om me heen.
 129. De allereerste keer dat ik weer 100 durfde te rijden op de snelweg, nadat ik een ongeluk had gehad. Jeetje wat een geluksgevoel was dat!
 130. Zon, mijn tuin en een stapel tijdschriften – liefst roddelbladen.
 131. Dansen maakt mij heel gelukkig, bijvoorbeeld op een heerlijke Dominicaanse Bachata. Als alles klopt, een lekker nummer en klik met degene met wie ik dans. Daar kan niks tegen op. En als het even kan, lekker op het strand in het zonnetje.
 132. Een prachtige boekenwinkel of bibliotheek. Overal waar ik kom, ga ik altijd op zoek naar de bibliotheek en leuke boekenwinkeltjes. Ik kan er ook uren verblijven; hemel op aarde.
 133. De kleur Early Dew. Het maakt me zo rustig. Je vindt de kleur overal in huis terug en zelfs in mijn kleding.
 134. Warm badderen in mijn vriendschappen, struikelen en weer opstaan en die lummeldag die helemaal van mij is.
 135. Vogels en insecten in de tuin.
 136. Wellicht een minder doorsnee antwoord: ik word intens gelukkig van Disney karaoke.
 137. Geheel lekker mezelf zijn, zonder bezig te zijn met wat anderen ervan denken, zonder angst het niet goed te doen of niet goed genoeg te zijn. Dat maakt mij intense gelukkig; mijn pure ik durven zijn.
 138. Als mijn kippies in de tuin heerlijk aan het kietelen zijn en van die tevreden geluidjes maken en ik dan met een kopje thee in de zon erbij zit te genieten.
 139. Overdag in bad kunnen.
 140. Een mooie natuurfilm.
 141. Een foto maken na of tijdens de regen: regendruppels zijn dan pareltjes op de roos in mijn voortuin.
 142. Met mijn varkens knuffelen, vooral de kreuntjes als ik ze ze over hun buik kriebel. 
 143. Als ik het landschap waar ik woon van kleur zie veranderen bij het wisselen van de seizoenen.

De ware ontwikkelingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar waarnemen met nieuwe ogen ~ Marcel Proust

*De lijst is bewerkt.

Support artists